Inspiratie: Top 6 – Zelf BroodBriefjes maken

jurk-BroodBriefjes

Daar kwam ze dan thuis na school, mijn kleuter van 4 met continue rooster. Ze leegde haar tas op het aanrecht en verkondigde “ik wil vanaf morgen een briefje in mijn broodtrommel!”. Ik vroeg verwonderd: “wat moet er op staan dan?”. Het antwoord kwam direct en zeer gedecideerd: “Eet smakelijk natuurlijk!”. “Maar je kan nog niet lezen”, wierp ik er tegenin. “Nou en, de juf wel hoor!” en ze keek me verwachtingsvol aan. Vanaf dat moment kwamen er briefjes in de broodtrommel, want zoveel kleuterlogica kon ik natuurlijk niet weigeren. Maar na een week of twee vond ik het “eet smakelijk” en “ik vind je lief” en “ik hou van jou” wel een beetje saai worden. Dus ik begon met andere soorten briefjes en daar werd zij maar ook ik erg blij van. Dus bij deze een handjevol tips, voor als je zelf aan de slag wilt en we maakten een set met kaders om die start net even iets makkelijker te maken!

1. Speel in op wat er in de klas aan stof wordt aangeboden

Bij kleuters kunnen dit letters zijn, waar ze op dat moment mee bezig zijn, maar ook seizoenen of thema’s. Bij grotere kinderen misschien een weetje over iets wat wordt besproken bij topografie of geschiedenis.

2. Maak er een tekeningetje bij

Een klein hartje, een autootje of een poppetje, een klein konijntje of juist een sneeuwpop, met een kleine doodle erbij gaat je briefje meer leven, zeker voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Ik vond dit eerst reuze spannend “ik kan toch helemaal niet tekenen” schoot het door mijn hoofd. Maar ze vond het werkelijk PRACHTIG. En zo werd ik weer geinspireerd om meer te gaan tekenen.

3. Blik vooruit

Vertel op je briefje wat er die avond gegeten gaat worden (vooral leuk bij lievelingskostjes natuurlijk ;)) of wat voor leuks jullie in het weekend gaan doen. Misschien heb je zin om samen iets te bakken of lekker te voetballen of verheugen jullie je op een heerlijke filmmiddag, dat is iets om naar uit te kijken! Laat weten dat jij er ook zin in hebt “Heb jij ook zo’n zin om ….”  

4. Stel een vraag

Schrijf een vraag op het briefje over een boek / speelgoed / sport / interesse. Iets wat op dat moment centraal staat in je kinds belevingswereld. Bijvoorbeeld over het boek wat jullie op dit moment samen lezen “Wat denk jij dat er gaat gebeuren met Sjakie / Matilda / Harry?” of als je kind helemaal “into” de ruimte is, is een vraag over de planeten wel tof. Of welke raceauto nu het hardste gaat of met welke toverstaf nu het beste getoverd kan worden. Laat zien dat je je verdiept in zijn/haar belevingswereld. Dat levert niet alleen verrassende gesprekken op gang na schooltijd, maar ook verdieping in de belevingswereld van je kind. Dit werkt misschien nog niet zo goed bij kleuters, omdat zij meer “in het moment” leven en het zich soms niet eens meer herinneren wat er op het briefje stond, maar vanaf groep 3 of 4 kan dit prima.

5. Maak een tegoedbon

Een ijsje na schooltijd? Samen ergens een koffie/sapje drinken? Samen een spelletje spelen? 100 kusjes? De verkleedkist van zolder halen? Samen bloemen uitzoeken? Of een mooie kaart sturen naar iemand? Ook een soort van vooruitblik (zie nummer 3) maar dan in de vorm van een tegoedbon.

6. Vertel een mop / raadsel

Moppen en raadsels doen het bijna altijd goed bij kinderen, en de voorpret alleen al: zie je ze al zitten giebelen in de klas? En natuurlijk tijdens het avondeten nog een keer of 5 vertellen :). Dusse, extra tip: wel een mop op het briefje zetten die je zelf ook grappig vindt ;))

Print onze superleuke kaders om zelf mee aan de slag te gaan! Of je kunt onze ready2go BroodBriefjes ook gewoon printen op de print-pagina. Ben je op zoek naar de weekendeditie voor wat leuks in het weekend, kijk dan bij onze weekend-BroodBriefjes. Enne, niet vergeten te delen, liken, hearten, tweeten en volgen via: FacebookInstagram of Twitter en pinnen op Pinterest! 🙂

De Eerste BroodBriefjes

De Eerste BroodBriefjes